Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Реформаторите предлагат да се слее военното и цивилното разузнаване

[post-views]

Цивилното и военното разузнаване да се слеят в Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Според вестник „Преса” такъв законопроект ще внесе следващата седмица в парламента о.р. ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок, като идеята е новата структура да е подчинена на Министерския съвет, тъй като според конституцията „Дондуков“ 1 „осигурява обществения ред и националната сигурност“ в страната.
Законопроектът предвижда ръководителят на Новата агенция да се назначава по предложение на премиера и с указ на президента. Според ген. Атанасов, който е бивш шеф на закритата Национална служба „Сигурност“, този механизъм за назначаване трябва да се приложи и за Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). В момента председателят на агенцията се предлага от премиера, но се подлага на гласуване в парламента.
Идеята за сливане на цивилното и военното разузнаване датира от 2010 г., но тогава военният министър от ГЕРБ Аню Ангелов се противопостави категорично на подобни намерения, защото всяка от двете служби изпълнява специфични задачи.
Разузнаването на МО следи военната политика на държавите, от които може да се очаква евентуална агресия срещу България.
Докато НРС се занимава главно с политическо и по-малко с икономическо разузнаване.
Експерти по сигурността са на мнение, че само когато разузнавателните служби са две, може да има конкуренция между тях и да се осъществява контрол на важна за страната информация.

Най-ново

Единична публикация

Избрани