Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Откриха паметник на Георги Марков в София

[post-views]

От днес на софийския площад „Журналист” небрежно се разхожда писателят дисидент Георги Марков, с изправена, горда осанка, с неподправена артистичност. Такъв, какъвто е бил за своите колеги, приятели и близки, преди да напусне България заради тоталитарния режим. Това е усещането, което носи паметникът, издигнат повод 85 години от рождението му.
В името на свободата си Георги Марков напуска страната през 1969 г. и се установява в Лондон, където започва работа като журналист в българската секция на БиБиСи, а по-късно започва да сътрудничи и на радиостанциите „Дойче веле“ и „Свободна Европа“, където прави своите задочни репортажи, в които критикува комунистическия строй.
Приятелят на Марков Георги Мишев определи репортажите като една от най-важните книги за епохата, която трябва да бъде четена и днес.
Към това мнение се присъедини и политическият емигрант Георги Лазаров, който призова творчеството на дисидента да бъде включено в учебната програма на гимназистите.
Инициативата за издигането на паметник на Георги Марков е на комитета „Памет за Георги Марков“, идейният проект е на скулптора Данко Данков, а финансирането е осигурено от американската фондация „Сейнт Джордж фаундейшън“, създадена от именно от Лазаров.
Смъртта на журналиста все още се счита за мистериозна и продължава да бъде неразрешен случай за Скотланд Ярд.
На 7 септември 1978 г., при разминаване с непознат мъж на моста „Ватерло“ в Лондон Георги Марков усеща убождане в дясното си бедро. На 11 септември той умира в лондонска болница от отравяне на кръвта.

Най-ново

Единична публикация

Избрани