Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Росен Плевнелиев: Крайно време е периодът на комунизма реално да влезе в учебниците по история

[post-views]

Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето – отговор на този въпрос ще търсят участниците в международната конференция, която е организирана от гражданска инициатива „25 години Свободна България”, под егидата на президента Плевнелиев. Участниците в конференцията са едни от най-ярките фигури на Прехода.
Президентът откри дебатите, а по-късно пред журналисти сподели личните си спомени от 10 ноември. Тогава той е бил студент 5 курс и с приятеля си Илиян Попов чуват по радиото за предстоящите промени във властта.
Двамата рисуват плакати, на които пишат демократични лозунги „Съд за виновниците” и „Дворците на БКП да станат болници и училища”. С тези плакати отиват на големия митинг, проведен на 18 ноември 1989 г.
Поколението, преживяло започването на демократичните промени, има ясен спомен за тях.
Но според националното проучване на равносметката от т.нар. Преход се оказва, че едва 6% от младите българи знаят нещо за развитието на България в периода на комунистически режим.
Друг тревожен извод е, че никой не желае да се ангажира с образоването на учениците и запознаването им с 45-те години на атеизъм и самата идеология на комунизма. Участниците в дебатите ще търсят истината, както и преосмисляне на историята, което ще помогне на младите да оценят свободата, с която разполагат в днес.

Най-ново

Единична публикация

Избрани