Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал Филип Брийдлав: Заради променените заплахи е нужно да се инвестира в отбраната

[post-views]

Върховният командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО генерал Филип Брийдлав пристигна днес на официално посещение у нас. Офицерът от Алианса започна своята визита като положи венец пред Паметника на Незнайния воин в София.
Посещението на Брийдлав е първо, откакто той зае поста върховен командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО. По-късно той се срещна и с министъра на отбраната Николай Ненчев, а също и с началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов.
В стегнатата му програма той намери време и да говори пред Атлантическия клуб като очерта основните параметри на решенията взети от НАТО на срещата в Уелс.
По думите му силната отбрана започва у дома – затова нациите трябва да са ангажирани с инвестициите, които правят въоръжените им сили съвместими с НАТО. Важна е и съвместната подготовка, за да се споделят способности и опит, които са необходими за успешните съвместни операции.
Генерал Брийдлав подчерта, че в Уелс членовете на Алианса са показали силен ангажимент да прекратят намаляването на военните разходи и да започнат програма да ги повишават в опит да достигнат 2% от БВП. На въпрос ще има ли повишаване на интензивността на ученията на наша територия и заради ситуацията в Украйна, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов заяви, че тренировки с международно участие ще има, но те са планови по видовете ВС и техният мащаб не е по-голям от обикновено.
Стана ясно, че европейското командване следи отблизо ситуацията в Украйна и е обезпокоено от непрекъснатото движение на тежка военна техника в граничните райони с Русия. Алиансът е категоричен, че действията са недопустими и НАТО ще защитава суверенитетът на всеки един от своите членове.

Най-ново

Единична публикация

Избрани