Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Няма опасност от заразяване с ебола за нашите медици в Мали

[post-views]

Има нови три случая на заразени с eбола в Мали. Единият от тях е завършил със смърт. Това се казва в доклад, изпратен от нашата мисия. И трите случая се намират извън зоната на отговорност на нашия контингент, в болница „Пастьор”, а починалата е медицинска сестра, полагала грижа за заразени с вируса. Четиримата ни медици, които са участници в Мисията на ЕС за обучение на силите за сигурност на Мали, не са под карантина и към момента няма опасност за здравето им.
Началникът на ВМА бригаден генерал Николай Петров съобщи, че българите се грижат за здравето на персонала на мисията – около 100 души.
Те не контактуват с местното население, стационирани са в изолиран хотел и не би трябвало заразата да достигне лесно до тях. Генерал Петров подчерта, че екипът не е повишил нивото на готовност за справяне с извънредна ситуация.
Към момента вариант за отзоваване на нашите медици не се обсъжда, ако все пак се стигне до изтегляне на контингента, то то ще бъде изпълнено по всички правила на мисията, която е под френско командване.
Министърът на здравеопазването Петър Москов също коментира заплахата от разпространение на вируса в България. Той отбеляза, че вече е създадена межуведомствена група, която е издала разпоредби, ограничаващи достъпа на лица от страни, засегнати от ебола. Създадени са инструкции за работа с настанените в бежанските лагери.
Москов също бе категоричен, че опасността от заразяване на медиците ни в Мали с ебола е много ниска и пое ангажимент да информира своевременно за ситуацията в страната.

Най-ново

Виж още

Избрани