Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и Китай намаляват вредните емисии

[post-views]

Съединените щати и Китай – двете страни с най-голям принос за увеличаване на парниковите газове в земната атмосфера, подписаха историческо споразумение за климата. На срещата в Пекин американския президент Барак Обама и китайският президент Си Цзинпин се ангажираха с нови цели за вредните емисии, които трябва да бъдат съкратени до 2030г. Предвижда се глобално споразумение за климата да бъде прието на конференция в Париж в края на 2015г.
Китай – най-големият източник на замърсяване в света, обяви, че ще се опита да постигне намаляване на емисиите на въглероден диоксид с една четвърт дори по-рано от обявения срок – до 2025г.
От своя страна Вашингтон пое ангажимент да намали американските емисии с 26-28% до 2025г. в сравнение с нивата от 2005.
Лидерът на републиканците в американския сенат Мич Маконъл веднага контрира ангажимента, като го нарече „нереалистичен”.
Барак Обама и Си Дзинпин обявиха планове за укрепване на доверието във военната сфера. В рамките на тези планове се предвижда въоръжените сили на двете страни да предоставят повече информация за своите действия в Тихия океан.
На пресконференция след срещата, на която бяха допуснати само определени журналисти, президентът Обама обяви, че страната му признава Тибет като част от Китай. „Не подкрепяме независимост“, заяви Обама, но заръча Китай да предприеме стъпки за запазване на езиковите, културни и религиозни традиции на народа на Тибет.

Най-ново

Единична публикация

Избрани