Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Албанският премиер предизвика скандал в Белград

[post-views]

Това, което през седмицата трябваше да бъде запомнено като историческа среща между албанските и сръбските лидери в Белград, се провали заради темата Косово, съобщи Ройтерс. Визитата на албански министър-председател в Белград беше наистина първата от 68 години насам.
Президентът на Сърбия Томислав Николич отмени срещата си с Еди Рама, заради провокативното поведение на госта. В понеделник Рама пристигна в Сърбия на двудневно посещение. Той се срещна с премиера Александър Вучич. Планирана беше и среща със сръбския президент. В свое изказване пред журналисти обаче Рама подчерта безусловния характер на независимостта на Косово и призова сръбските власти да признаят неговия суверенитет. Вучич от своя страна заяви, че това е провокация от страна на албанския премиер. „Това поведение се очаква от него и е главната причина, заради която президентът Томислав Николич се отказа от срещата с него“, съобщава пресслужбата на сръбския президент. В съобщението се посочва още, че от две години и половина Сърбия се стреми да направи Балканите безопасен и проспериращ район, но докато има такива безотговорни политици като Еди Рама е ясно, че това ще бъде трудна задача, изпълнена с много предизвикателства. На Албания ще й бъде трудно да се присъедини към семейството на съвременните европейски държави, докато не се откаже от мечтите си за „Велика Албания“, се посочва още в съобщението.
Албанските власти в Косово обявиха независимост от Сърбия през 2008 г. Албания силно подкрепя стремежите на сънародниците си от южната сръбска автономия за независимост. Сърбия не признава независимостта на Косово, но води преговори с Прищина за нормализиране на отношенията.
Не виждам каква връзка има Албания с Косово, а по време на посещението на албанския премиер Еди Рама в Белград се видя, че Велика Албания не е само кошмар на Сърбия, а нечия мечта. Това заяви сръбският премиер Александър Вучич, предаде сръбското електронно издание Novi magazin. Вучич изтъкна, че страната му иска да води политика на разговори, а не политика на насилие. „Аз мисля, че е добро това, че разговаряхме. Същевременно някой дойде с подготвен сценарий да направи скандал. А мисля, че ние реагирахме доста смирено и достатъчно ясно да запазим авторитета и достойнството на народа и държавата“, заяви Вучич.
„Имаме две напълно различни позиции за Косово, но реалността е една и е неотменима”, контрира Еди Рама.
Скандалната пресконференция на двамата премиери беше предавана директно по сръбската държавна телевизия РТС, но изказването на албанския премиер бе без превод. РТС се извини на зрителите и обяви, че ще излъчи отново изказването му.
Дипломатически скандал между Белгард и Тирана избухна по-рано след прекъснат мач между двата национални отбора в евроквалификациите заради самолетче с дистанционно с прикрепено към него знаме на Велика Албания. Вукич коментира този инцидент, като каза, че той е бил „очевидно добре организирана и ни най-малко случайна акция и извършителите ще бъдат наказателно преследвани“.

Боряна Радева

Най-ново

Единична публикация

Избрани