Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Превъоръжаването е основна задача

[post-views]

Членството на България в НАТО и Европейския съюз е ценност, към която аз ще се придържам по най-категоричен начин, отсече Николай Ненчев по време на Третата годишна конференция по сигурността. Той подчерта, че в дейността си ще се ръководи изключително от визията „България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020“. Важна задача на министерството е и изравняването на стандартите на Българската армия със стандартите на НАТО.
Превъоръжаването е голям и труден въпрос пред армията ни, подчерта военният министър и заяви откровено, че ще бъде безкомпромисен към всеки опит да се разпиляват средствата за отбрана. По негово наблюдение през последните десет години 2 млрд лв. са изразходени неефективно.
На първо място трябва да се работи за доверието в Българската армия, което включва и взаимното доверие между министъра и българското воинство. На следващата позиция министърът постави достойнството на Българската армия, защото то е накърнено. Искам да разговаряме за достойнството на Българската армия и за честта на българския пагон. Ненчев бе категоричен, че ще подкрепя персонално всеки военнослужещ.
Министърът изрази безпокойство и за случващото се в Украйна, Близкия изток и Северна Африка, като посочи, че действията в тази посока също ще бъдат основна задача пред министерството. Има вероятност терористични групи да проникнат в България и да активизират така наречените „спящи клетки“, които биха могли да бъдат много опасни. В това отношение имаме пълна подкрепа от НАТО и трябва да вземем преференциални мерки то да не се случи. На следващо място е проблемът с несъвместимостта на армията и въоръжението ни с тези на Алианса. Този въпрос е много важен в дейността на новото ръководство на министерството, каза министър Ненчев и допълни, че е належащо да се възроди духът на българското офицерство.
Министърът на отбраната Николай Ненчев се срещна вчера и с помощник генералния секретар на НАТО за възникващите предизвикателства пред сигурността Сорин Дукару.

nikolay_nenchev Николай Ненчев е роден на 11 август 1966 г. в Ямбол. Има висше юридическо образование – магистър по право, политически науки и международни отношения. През 1989 г. е бил председател на Независимо студентско дружество и участва във възстановяването на БЗНС „Никола Петков“. Три години по-късно Ненчев е член на УС на БЗНС,, а през 1994 г. оглавява Земеделския младежки съюз. С Указ на президента на Републиката Петър Стоянов през 1997 г. е назначен за началник на кабинета на вицепрезидента Тодор Кавалджиев. Инициатор и учредител на „Сдружение Евроинтеграция“, на което е бил зам.-председател и координатор на Програмата за трансгранично сътрудничество и европейската интеграция за Югоизточна Европа. От 2003 г. е преподавател в Нов български университет, Център за изучаване на рисковете и сигурността. През 2007 г. е специализант в правната комисия по конституционните въпроси и в Комисия по външна политика на Европейския парламент. От 2011 г. е председател на БЗНС. Народен представител в 43-ото Народно събрание, преди да бъде избран за министър на отбраната. Семеен, с две деца.

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани