Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Многонационално инженерно учение „Тримонциум 2014“: Оборудваха база и построиха нов мост

[post-views]

В началото на седмицата бе открито многонационалното командно-щабно инженерно учение „Тримонциум 2014“. То се проведе в Пловдив и околностите с участието на офицери, сержанти и войници от България, Румъния, Хърватия и Грузия. На церемонията по откриването му в района на 91-ви батальон от състава на 55-и инженерен полк военният духов оркестър на 61-ва бригада изпълни химните на четирите държави. Участниците бяха приветствани от полковник Иван Сяров – началник на сектор „Подготовка на инженерните подразделения“ в Сухопътните войски и от командира на 55-и полк полковник Росен Арабаджиев – офицер, провеждащ учението.  Брифинг изнесе заместник-командирът на  91-ви батальон майор Пламен Минчев – директор на учението.

На брифинга - (от дясно на лявао): майор Пламен Минчев, полк. Иван Сяров, полк. Росен Арабаджиев, подполк. Иван Тишков
На брифинга – (от дясно на лявао): майор Пламен Минчев, полк. Иван Сяров, полк. Росен Арабаджиев, подполк. Иван Тишков

Темата на „Тримонциум 2014“ е „Многонационална рота в изпълнение на

задачи по обща инженерна поддръжка

за осигуряване на многонационални сили, провеждащи операция по поддържане на мира”. Командир на ротата е румънски офицер, а зам.-командир е капитан Даниел Стоянов от 91-ви батальон, сменил на тази длъжност капитан Валентин  Въндев, ангажиран към планирането, подготовката и провеждането на учението.
Създадена бе тактическа обстановка за правилното протичане на  „Тримонциум 2014“. Ротата бе дислоцирана в  база и извършваше инженерни задачи в интерес на логистиката. След това бе прехвърлена, за да оборудва в инженерно отношение предна оперативна база. Многонационалният щаб трябваше да взима адекватни решения, отговарящи на създадените ситуации.
След оперативен скок във времето пристигна нова оперативна заповед към ротата. Заповядано бе двата български декларирани взвода – мостовият, с командир старши лейтенант Мартин Попов, и електротехническият, с командир лейтенант Симеон Костов, да се предислоцират от базата в район на три километра, южно от Пловдив в покрайнините на с. Крумово. Там те реално изпълниха нови задачи в интерес на многонационалните сили – построяване на двупосочен мост на временен път, тъй като по обстановка основният   маршрут бе разрушен. Командирите на взводове със своите подчинени демонстрираха уменията си и се справиха с практическите си задачи.

Разискване в приятелски колегиални отношения
Разискване в приятелски колегиални отношения
Изграждането на такива многонационални формирования е едно от основните предизвикателства на днешния ден – главен фактор за постигане на

пълни оперативни способности

по  операции по поддържане на мира. Но за постигането на пълна оперативна съвместимост е необходимо не само познаването и прилагането на стандартизационните споразумения и доктрини, а провеждане на бойна подготовка, учения и тренировки по единни програми на формированията, декларирани за НАТО. Мнението е на офицера, провеждащ учението, полковник Росен Арабаджиев.
Той е завършил НВУ „Васил Левски“ през 1991 г. по специалността „Инженерни войски“ – пътно строителство и мостове. Оттогава служи в 55-и инженерен полк в Белене. Бил е командир на взвод, командир на рота, началник на отделение „Планиране“, командир на батальон, заместник началник-щаб на полк, заместник-командир на полк. Командир е на 55-и инженерен полк от 17 септември т. г.
Участието в международни учения, обобщава полковник Арабаджиев, спомага не само за унифициране на стандартите и процедурите, а и за повишаване на езиковата подготовка и

изграждането на колектив

в едно такова многонационално интегрирано формирование за обща инженерна поддръжка. Началник-щабът на 55-и полк подполковник Иван Тишков по време на учението е офицер с първостепенна отговорност.
С приемането на България в НАТО и ЕС значително нараснаха изискванията за повишаване на оперативната съвместимост на инженерните формирования със страните членки на Алианса и неговите партньори. Едно от най-важните мероприятия в бойната им подготовка е участието в съвместни международни учения.
С такъв характер е командно-щабното учение на многонационалното интегрирано логистично подразделение за обща инженерна поддръжка, отбелязва полковник Иван Сяров. Според него то постига в пълната си степен целите си и повишава способността на щаба на формированието по планиране на задачи и операции от такъв характер. И довежда до по-високо ниво на сглобеност на личния състав, както и утвърждаване на добри приятелски, колегиални и професионални отношения между участниците.
Днес е разборът на „Тримонциум 2014”. След него ще се проведе конференция за следващото подобно учение, планирано догодина в Грузия. В тази конференция вероятно ще стане дума и за логистичното учение на НАТО през 2015 г. в Унгария.

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани