Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Инспектираха „Аркус АД“

[post-views]

Управителят на Великотърновска област проф. д-р Георги Камарашев инспектира най-големия военен завод в региона „Аркус“ АД в Лясковец. По време на срещата му с изпълнителния директор инж. Банко Банков стана ясно, че преди няколко дни в завода успешно е приключило задължителното годишно обследване на безопасността на труда и сигурността на работниците.
Инспекторите установили, че всяко работно място е защитено и във всички цехове се спазват правилата за работа с взривни вещества. Проверката на областния управител установи, че в „Аркус“ АД, се спазват всички направени предписания за съхранение и транспортиране на опасни вещества.
Под контрол са и всички складове на територията на завода, както и тези, които се намират извън площадката на предприятието. Инж Банков показа на областния управител проф. д-р Георги Камарашев цеховете с най-рисково производство. В тях са взети и допълнителни мерки за безопасно производство и транспортиране на взривоопасните детайли.
Преди няколко седмици „Аркус“ АД е закупило нови камиони за транспортиране на опасни вещества, които отговарят на всички изисквания за превоз на опасни товари на територията на ЕС и извън него. „Аркус“ АД е специализирано предприятие за производството на военна продукция, която заема 95 на сто от стоковия обем.
Дружеството е експортно ориентирано. „Аркус“ АД има пълен лиценз за търговия с оръжие и осъществява търговската си дейност, съгласно изискванията на разрешителния режим за търговия с оръжие и стоки с възможна двойна употреба.
Срещата с ръководството на завода беше инициирана от проф. д-р Георги Камарашев като превантивна мярка за безопасността на работата във военните заводи на територията на Великотърновска област.
Преди няколко дни такава проверка беше извършена и в завод ТЕРЕМ-„Ивайло“- Велико Търново.

(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани