Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изненадващ обрат на президентските избори в Румъния

[post-views]

Роденият в Германия лидер на румънската десница Клаус Йоханес спечели изненадващо президентските избори в Румъния. Премиерът и лидер на Социалистическата партия Виктор Понта, който спечели първия кръг от президентската надпревара и беше сочен за най-вероятния победител, призна загубата си на балотажа в неделя.
Клаус Йоханес благодари на симпатизантите си за победата, като заяви, че 25 години след декемврийската революция през 1989г., хората са започнали да оценяват правото си свободно да гласуват.
След изненадващата си загуба румънският премиер Виктор Понта заяви, че приема решението на румънските гласоподаватели, но не възнамерява да подава оставка, независимо от масовите протести срещу неговото управление.
„Обадих се на господин Йоханес и го поздравих за победата. Но докато аз и моите колеги сме на тези постове, ще продължим да изпълняваме задълженията си”, заяви той.
Вотът се смята за наказателен за правителството на Понта, който често е обвиняван, че не може да се справи с ширещата се корупция в страната и най-вече в съдебната система.
Новоизбраният държавен глава Клаус Йоханес ще замени на поста другия десен политик Траян Бъсеску, който изкара два петгодишни мандата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани