Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ГЕРБ се отказа от задължителната предучилищна за 4-годишните деца

[post-views]

Законът за предучилищното и училищното образование, който беше изготвен от ГЕРБ и не бе приет на второ четене в 41-то Народно събрание, отново ще бъде разгледан, но с някои промени в текстовете.
ГЕРБ се отказа от въвеждането на задължителна предучилищна за 4-годишните деца заради дебатите в обществото и несъгласието на родителите. Това стана ясно от думите на бившият зам.-министър на образованието в първия кабинет „Борисов“ Милена Дамянова.
Протестите бяха именно заради идеята 4-годишните задължително да посещават предучилищна. Друг спорен въпрос около проектозакона беше дали да има държавна субсидия за частните детски градини и училища. Това намерение остава и ще се въведе от началото на 2018 г.
Предвиждат се и допълнителни пари за всички училища. Тя ще бъде отпускана според оценка за качеството на обучението там, дадена от външното оценяване.
Средства ще получават и тези, които имат недобра оценка, но те ще са за целево преодоляване на регистрираните дефицити, обясни Дамянова.
Тя допълни, че ако законът бъде приет през 2015 г., първият випуск, който ще се обучава по него, ще завърши през 2029 г.
По думите й ГЕРБ има подкрепата на просветния министър Тодор Танев за реализирането на промените в образователната политика.

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024