Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

stroi_afganistan 19 ноември, 
9 часът сутринта, Кандахар

Ако има нещо, което да обединява силно хората на мисия зад граница, това е духът. Онова чувство за единение и съпричастност, което кара всеки от нас да се саморазпознава и самоопределя като част от един народ и една държава. И без значение на име и вероизповедание да изрича като заклинание думите „Служа на Република България“.
Точно в 9 сутринта военнослужещите от 27-ия контингент на Българската армия на мисия в Кандахар извикаха своето „УРА!“ за Сухопътните войски. Възглас, който по различен начин звучи на повече от 4800 километра разстояние и 2 и половина часа разлика. Сякаш и

мисълта, и емоцията са по-силни

защото отдалечеността изостря сетивата и ни прави по-чувствителни към празника.
Националният командир полковник Никола Митев върна всички назад във времето, за да ни припомни героизма на обикновения български войник, оставил тяло и душа в защитата на своето отечество. Думите му прозвучаха и като пожелание, и като призив към младите военнослужещи в Българската армия – офицери, сержанти и войници. Да не забравят, че „войната на капитаните“ е дала самочувствието на цялата ни армия и командния й състав в собствените им сили, в собственото им военно изкуство.

Майор Русев посреща бойците от новия контингент
Майор Русев посреща бойците от новия контингент

Празникът стана повод и за награди – грамоти за всички отличили се в мисията на контингента от охранителната рота. Списъкът от имена е дълъг и изброяването трудно, но

зад всяко отличие стои българският войник

Признание за уменията му са и отличителните знаци на американската армия, връчени преди дни на 27 военнослужещи от контингента. Поредното доказателство за уменията на българите да работят добре в коалиционна среда.
И още един символ в днешния ден. Статуетката на красива конска глава, подарена от американския генерал-майор Билс на българския контингент в Деня на независимостта – 22 септември, зае своето място във витрината на наградите на контингента. Сякаш духът на българина, тръгнал от тези земи, както твърдят историците, преодолял разстояния и време, отново се връща тук, за да поеме дозата вяра и самочувствие.

Мария Рачева,
Кандахар – София
Фото Чавдар Кръстев

Най-ново

Единична публикация

Избрани