Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министри обсъдиха ключови проекти

[post-views]

Изпълнението на приоритетните проекти по способностите беше сред основните теми по време на заседанието на Съвета „Външни работи“ с участието на министрите на отбраната на страните – членки на Европейския съюз. Международният форум се състоя в Брюксел. В работата му участва министърът на отбраната Николай Ненчев, съобщиха от МО.
Форумът започна със заседание на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана. Сред дискутираните въпроси бяха политическата рамка за развиване на систематично и дългосрочно сътрудничество в областта на отбраната и стимулите за поощряване на сътрудничеството в сферата на отбраната и изследванията, технологиите и индустрията за отбрана и сигурност, както и други актуални теми.
По време на заседанието на Съвета „Външни работи“ във формат министри на отбраната акцент беше поставен върху бюджета на Европейската агенция по отбрана, военните операции на ЕС и ситуацията в широкото съседство (Украйна, Близкия Изток, Либия). Министрите обсъдиха и програмата „Обучение и екипировка“ за повишаване на ефективността на операциите и мисиите на ЕС, политическата рамка за киберотбрана и разширяването на финансирането на военните операции на съюза.
Председател на двете заседания беше върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини. Във формата „министри на отбраната“ на Съвета на ЕС участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Министрите на отбраната проведоха и стратегическа дискусия по темите за предстоящия Европейски съвет по въпросите на отбраната, който ще се проведе през юни 2015 г. Беше обсъден въпросът за осъвременяването на Европейската стратегия за сигурност, приета през 2003 г.
По време на посещението си в Брюксел министър Ненчев се срещна със заместник-генералния секретар на НАТО Александър Вършбоу. Бяха обсъдени ангажиментите на нашата страна към Алианса. Министър Ненчев представи основните насоки на работа на Министерството на отбраната и инициативите за превъоръжаване и модернизация на Българската армия.

(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани