Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Близо 400 воини от СВ са на мисия в момента

[post-views]

Близо 400 военнослужещи от Сухопътните войски служат в момента в българските контингенти в Афганистан, Грузия, Косово и Босна и Херцеговина. Воини от СВ участват активно в състава на бригада „Югоизточна Европа“, в тернировъчните мисии за наблюдатели на Европейския съюз в Грузия и в различни

щабове на НАТО в ЕС

Това обяви командирът на СВ генерал-майор Андрей Боцев по време на тържествено събрание-концерт в залата на Театър „Българска армия“, посветено на 129-годишнината на най-големия вид въоръжени сили. Сухопътните войски отбелязват своя празник на 19 ноември, когато през 1885 г. страната ни печели ключова победа край Сливница и обръща в своя полза хода на Сръбско-българската война.
Родени в битки, калени по фронтовете на Балканските, Първата и Втората световна война, СВ непрекъснато се развиват и усъвършенстват, изтъкна в словото си генерал-майор Боцев. Той посочи, че днес войските разполага с пет сертифицирани батальонни бойни групи. Воините от СВ имат вече богат опит от работа в многонационална среда и получават високи оценки от съюзниците ни в НАТО и ЕС.
Воините от пехотата бяха основната сила, която

помагаше на пострадалите

при наводненията в Старозагорско, Добрич, Килифарево, Дебелец и Мизия. През октомври екипите на СВ действаха в района на взрива край Горни Лом, осигуриха безпилотна техника за разузнаване, след което прочистиха района от невзривени мини. В повече от 50 случая през годината воините от СВ обезвредиха 900 боеприпаса в цялата страна.
През 2015 г. предстои сертификацията на 6-ата ББГ. Ще продължи участието на подразделения от СВ в мисии зад граница, в учения и подготовки у нас и в чужбина.
СВ са се сблъсквали през годините със сериозни трудности, но независимо от превратностите на времето винаги са успявали да се справят с предизвикателствата на историческата епоха, запазвайки и до днес своята автентичност и капацитет да защитават интересите на родината, се посочва в поздравителния адрес от името на президента Росен Плевнелиев, прочетен от секретаря по отбрана и сигурност на държавния глава генерал-лейтенант от запаса Атанас Самандов.
През цялата година военните полигони бяха вашата

огнева и тактическа лаборатория

в която ежедневно доказвате вашия професионализъм, калявате вашата воля, обърна се към залата зам.-министърът на отбраната Десислава Йосифова. През тази година показахте не само своя професионализъм, но и вашата активна гражданска позиция и национално чувство за отговорност при оказване помощ на пострадало население в различни ситуации, допълни тя. Вие бяхте не само физически спасители на хората, попаднали в беда, но и спасители на техните надежди, изтъкна Йосифова. От името на министъра на отбраната Николай Ненчев тя награди воини и цивилни служители от Сухопътните войски. Йосифова връчи и почетен знак на МО „Св. Георги Победоносец“ – първа степен на генерал-лейтенант от запаса Тенчо Добрев, който е бил началник на Главния щаб на СВ през 2000-2001 г.
Зная, че това, което е извършено досега, ще продължава и в бъдеще – подготовката по полигоните, изпълнението на бойните стрелби, усвояването на нова техника, ще бъде в полезрението на всички командири, каза началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, който също

връчи награди на отличилите се

от СВ. Необходими са упоритост и вяра в това, че предстоят по-добри дни, апелира той.
Вицеадмирал Николов поднесе поздравления „към един достоен генерал. Днес (18 ноември – б. р.) генерал-майор Нейко Ненов има рожден ден и вярвам, че с моралната подкрепа, която можем да му изпратим, ще преодолее трудностите в живота, в които се намира. Вярвам, че всичко това – съпричастност и вяра в добротата, ще допринесе той отново да бъде сред нас“. (БА)

Полковник Костадин Кузманов връчи наградите на призьорите от спортните състезания
Полковник Костадин Кузманов връчи наградите на призьорите от спортните състезания

Специалните сили – с особено важно място

Ние, военнослужещите от 68-а бригада „Специални сили“, изпитваме чувство на гордост за това, че специфичните задачи, които изпълняваме, определят особено важно място за нас в състава на Сухопътните войски. Всички ние, които са служили и служим в бригадата, многократно сме доказвали качеството на своя труд и подготовка. Това заяви в словото си заместник-командирът на формированието полковник Костадин Кузмов на церемонията по тържественото честване на 19 ноември – Празника на Сухопътните войски.
Обявени бяха заповедите за награждаване на военнослужещи и цивилни служители от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски и командира на 68-а бригада. Наградите на призьорите от спортните състезания връчи полковник Кузмов. Прочетен бе и поздравителен адрес от командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев. На гостите на тържеството – предимно деца от пловдивски училища, бяха показани образци на военна техника на въоръжение в бригадата.
Цончо Драгански

Интерес към бойната техника

Бойната техника привлече вниманието на децата
Бойната техника привлече вниманието на децата

На тържествена церемония личният състав на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, с командир бригаден генерал Димитър Шивиков отбеляза празника на Сухопътните войски – 19 ноември. С прочувствено слово акад. Георги Марков запозна военнослужещите със славната история и победите на Българската армия. Наградени бяха отличили се военнослужещи от формированието. Поднесен бе и венец пред паметника на загиналите във войните 1912-1918 г.
Проведен бе „Ден на отворените врати“, включващ показ на въоръжение и бойна техника, състезания по футбол на малки врати, волейбол, тенис на маса, тенис на корт, както и състезания по военноприложни спортове. Сред посетителите бяха и възпитаници от домовете за деца, лишени от родителска грижа в Асеновград и Брацигово. Истинска атракция за децата бе новосъздаденият команден пункт на командира на 28-и Стремски полк, който със своето оборудване връща посетителите назад във времето.
Подполковник Христо Георгиев

Най-ново

Виж още

Избрани