Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Днес е денят на християнското семейство

[post-views]

Православната църква отбелязва един от големите християнски празници Въведение Богородично. Празникът е посветен на християнското семейство и на православната християнска младеж като се провежда през първата седмица на Рождествения пост.
Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Йерусалимския храм, за да служи на Бога.
Преданието гласи, че родителите й били изпълнили обещанието, което дали пред Бога, още преди тя да се роди. Първосвещениците и служителите в храма ги посрещнали с пеене на свещени химни. Мария останала да живее в храма, като приела върху себе си дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора.
Въвеждането на Мария в храма е паметно събитие за семейството на Божията майка и затова се почита от православната църква и като Ден на християнското семейство.
Този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът й Йосиф.
На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития, и така да ги възпитават в християнски дух.

Най-ново

Единична публикация

Избрани