Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отрицателни са резултатите от вирусологичните изследвания на пациента, за когото имаше съмнение, че е заразен с ебола. Пробите са изследвани в нощта срещу петък, а липсата на вируса бе потвърдена от директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.
Цялата „криза” се развива общо за 12 часа. В 16 часа на 20 ноември следобед пациент е приет в болница „Токуда”. Той е с висока температура и съобщава, че наскоро се е завърнал от Сиера Леоне. Болният е преместен във ВМА и започват изследвания.
В 3 часа и 45 минути тази сутрин резултатът е ясен – пациентът не е заразен с новия щам на ебола. Общо 25 души, които са били в пряк или непряк контакт с болния, бяха изолирани.
Те са били освободени в мига, в който са станали ясни резултатите от изследванията на 57-годишния пациент.
Ранно сутринта здравният министър Петър Москов даде пресконференция на която заяви, че основните изводи са, че здравните ни власти притежават достатъчно информация и имат възможност да реагират адекватно в такива случаи. Според него здравните власти са показали координация и адекватна реакция. В парламента Москов заяви, че предпочита да бъде обвинен в свръхреакция, отколкото да допусне възможността за разпространението на опасния вирус в България.
Според него трябва да се въведат нови мерки и спешно да бъде разработена „информационна кампания”, свързана с всички входни точки на България. На специално открита гореща телефонна линия всеки, завърнал се от рисковите райони в Западна Африка, трябва да се регистрира, за да бъде под наблюдение.
Резултатите, взети от пациента тази нощ, ще бъдат проверени повторно от акредитирани лаборатории в Европа.

Най-ново

Единична публикация

Избрани