Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обама узаконява 5 милиона имигранти

[post-views]

Близо 5 милиона незаконни имигранти, които вече живеят на територията на Съединените щати, ще имат шанса да избегнат депортиране, благодарение на промените обявени от президента Барак Обама в имиграционната система.
Той се обърна към нелегално пребиваващите в САЩ с думите, че сделката между тях и правителството ще бъде да се регистрират, да минат проверка за криминално минало и да започнат да плащат данъци. Така всеки, който живее в Америка повече от пет години ще има възможност да остане временно в страната, без страх от депортиране, ще може да излезе от сянката и да получи законни права.
Мярката ще облагодетелства най-вече родители, които са незаконно в Съединените щати от над 5 години, но имат деца, които са американски граждани или постоянни жители.
Приоритетно ще бъдат депортирани лица, заподозрени в тероризъм, престъпници и членове на банди.
Едностранният президентски ход разгневи републиканците, които след изборите в началото на месеца доминират в Конгреса. Те вече обявиха, че ще се борят срещу промяната. Според тях президентът престъпва границите на конституционната си власт.
Самият Обама нарече действащата имиграционна система „съсипана” и призова републиканците в Конгреса да одобрят по-широки реформи.
На американска територия пребивават над 12 милиона незаконни имигранти, предимно от Латинска Америка. Всяка година по 400 хиляди души биват депортирани.
Решението на американския президент беше посрещнато с радост от демократите и децата на имигранти.

Най-ново

Единична публикация

Избрани