Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Безаварийна година изпраща военният транспорт

[post-views]

Инциденти не бяха допуснати, казва полковник Иван Иванов, началник-отдел „Логистика“ в Съвместното комадване на силите

– Г-н полковник, успяха ли военнотранспортните органи в армията да изпълнят всичките си задачи през изминалата година?
– Щабът и групите за контрол на придвижването изпълниха достойно и в пълен обем набелязаните задачи през изминалата година, издигнаха авторитета на БА пред съюзническите сили от другите страни – членки на НАТО. Удовлетворен съм от мотивацията на личния състав и качественото изпълнение на отговорностите, свързани с транспортното осигуряване с автомобилен, железопътен, морски и въздушен транспорт. В системата на логистиката на Съвместното командване на силите тези формирования са единствените сертифицирани от органите на НАТО и изпълняват задачите си при спазване и изпълнение на голям брой стандарти STANAG, международни договорености, правила и регламентиращи документи.

– Имаше ли инциденти и аварии при работа с транспортните средства в транспортните формирования през изминалата година?
– През изминалата година инциденти и аварии не бяха допуснати. Това е резултат от професионализма, отговорността, знанията и практическите умения на нашите специалисти. За да не се допускат подобни прояви, командирите и началниците от всички степени провеждат периодични, ежедневни и извънредни инструктажи, дават практически указания за безопасно изпълнение на поставените задачи и за запознаване на военнослужещите и цивилните служители с конкретните условия на работа.

– Какви са приоритетите ви за следващата година?
– Основната част от финансовите средства ще бъде насочена съгласно „Единния финансов план за материално техническото осигуряване“. Както през изминалите, така и през 2015 г. приоритетни дейности за военнотранспортните органи ще бъдат поддържането и повишаването на декларираните способности като част от формированията по Цели на способностите – 2013, подготовката на група за контрол на придвижването към лите за отговор на НАТО (NRF), организирането и извършването на гранични и митнически процедури при транспортиране на формированията от Българската армия и контингенти на страни – членки на НАТО и ЕС, при провеждане на съвместни учения и операции по поддържане на мира. Важни и отговорни са задачите по създаването на организация за осигуряване на транзитното преминаване на ЖП ешелони и автоколони на контингенти от НАТО и ЕС през територията на Р България, както и координация на дейността по съгласуването на стратегическия транспорт с другите видове транспорт и спазване на приоритетите при превоза на пътници, поща и товари.
Светлозар Стоянов

dobri_djurov

Вечно зелен светофар си пожелаха шофьорите

Картина, собственост на армейски генерал Добри Джуров, подари на колегите си от военнотранспортните органи подп. Калин Гайдаров по случай празника им на 12 ноември. Приветствие към логистиците поднесе контраадмирал Георги Мотев, изтъквайки важната роля на транспортните войски от създаването им до наши дни. Приветствие от ветераните прочете полк. Ради Радев, а на финала на словото си поздрави действащия личен състав с думите: „Дано пред вас винаги има само зелени светофари!“.
За постигнати лични резултати и висок професионализъм бяха наградени с предметни награди кортик, сувенирен нож „Манлихер“ и почетен знак отличилите се през годината военнослужещи.
Официалната част приключи с концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили към Националната гвардейска част.

Светлозар Колев

Най-ново

Единична публикация

Избрани