Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Официално представиха книгата „Циганите по пътищата на войната”

[post-views]

Книгата „Циганите по пътищата на войната” бе представена за първи път в Информационния център на Министерство на отбраната от своите автори Велчо Кръстев и Евгения Иванова.
Двамата изследват в исторически план присъствието на роми в редовете на българската армия. Армията е първата институция, която в периода 1878-1945 г. полага големи усилия да интегрира етноса в обществото.
Анализът на запазените документи показва, че ромите са били активни участници във всички войни, в които е България е взела участие, от Сръбско-българската до Втората световна война.
Най-много от тях са участвали в Първата световна война. Тогава всички мъже от 18 до 48 години са били привлечени в армията. Военната статистика отбелязва 1314 загинали или безследно изчезнали роми по време на бойните действия в този период, но според авторите на книгата тази цифра не отразява пълния брой на загиналите. Роми от Македония, Беломорието и Западните покрайнини не са включени в регистрите и вероятно загубилите живота си са повече.
Велчо Кръстев добави, че всички можем да се гордеем с Българската армия, тъй като именно там българските роми са били интегрирани и превърнати в добри бойци, които са дали своя принос в битките, които страната ни е водила.

Най-ново

Единична публикация

Избрани