Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Росен Плевнелиев: Решението за „Южен поток” е изцяло в ръцете на Русия и на ЕС

[post-views]

Решението за проекта „Южен поток” може да бъде взето във формат Русия – Европейски съюз. Това каза президентът Росен Плевнелиев по повод думите на руския президент Владимир Путин, че България спъва проекта. Според държавния глава страните, които имат интерес от „Южен поток” извършиха много сериозна подготвителна работа и упълномощиха Европейската комисия да проведе преговори с руското ръководство.
ЕС е съюз на правила и на върховенство на закона. Проектът „Южен поток” може да се реализира единствено, ако отговаря на европейското законодателство, коментира Плевнелиев.
Според президента това, което прави правителството в момента е смислено и добро управление на големи проекти. А изявлението на Путин в Турция е само изказване, без писмен документ, който да го удостоверява.
„За съжаление приходите на България от „Южен поток” не са гарантирани. Огрoмен пропуск от наша страна е липсата подписан договор за ползите, а само за разходите по строежа”, заяви държавният глава.
Според Росен Плевнелиев трябва да покажем, че можем да управляваме по прозрачен и отговорен начин големи инфраструктурни проекти. Това означава, че трябва да има договор с ясно фиксиран процент на печалба. Президентът призова, ако някой знае какво би спечелила страната ни от Южен поток, да го каже публично.

Най-ново

Единична публикация

Избрани