Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ислямисти атакуваха чеченската столица Грозни

[post-views]

Бойци на ислямистка организация атакуваха чеченската столица Грозни. Най-малко 19 души са убити при атаката. Сред тях има полицаи и част от нападателите. Други 21 са ранени. Според информацията на властите силите за сигурност са убили 9 въоръжени мъже. Няма точно информация за това колко души са участвали в нападението. Атаката е започнала в ранните часове на денонощието, след като неизвестни мъже атакували полицейски патрул и щурмували сграда, в която се помещава местно издателство и училище. Учебното заведение е било празно по време на атаката.
Чеченският президент Рамзан Кадиров съобщи в социалната мрежа, че всички терористи са били елиминирани и ситуацията е вече под контрол.
Няма точна информация за мотива на нападението. Според не потвърдено видео, каченo в ЮТЮБ, то е отмъщение за подтисничеството на жените мюсюлмани в страната.
Независимо че подкрепяния от Москва чеченски лидер Рамзан Кадиров държи здраво юздите в страната, след двете сепаратистки войни с Русия през 90-те години на миналия век, ислямистките организации в Северен Кавказ, които се борят за независима държава, продължават да набират сила.
През октомври атентатор самоубиец уби петима полицаи и рани 12 други при нападение срещу най-голямата джамия в Грозни.

Най-ново

Единична публикация

Избрани