Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Комисията по отбрана: Да не се съкращава личен състав от бойните формирования

[post-views]

Комисията по отбрана в своя доклад за бюджета на военното ведомство призовава да не се допуска съкращаване на личен състав в бойните формирования на Българската армия. От 15 членове на комисията това становище е подкрепено от 8, 6 са били против, а един се е въздържал.
Комисията изразява безпокойство от заложените параметри в бюджета на МО за 2015 г., защото те не съответстват на приетите от Народното събрание нормативни документи и на ангажиментите на страната ни към НАТО.
В проектобюджета разходите за отбрана са намалени с над 66 млн. лв. в сравнение със средствата, отпуснати през 2014 г. Ограниченията изцяло засягат разходите за персонал.
Под въпрос е възможността за възстановяване на нарушената боеспособност на видовете въоръжени сили. Системно се отлагат във времето модернизацията и превъоръжаването на армията и изпълнението на приетите 55 цели на способности в колективната отбрана на Алианса.
Комисията предлага в хода на реализацията на републиканския бюджет през 2015 г., да бъдат преразгледани показателите на разходите за отбрана.
Тя призовава да бъдат осигурени допълнителни средства за гарантиране изпълнението на основните функции на БА в размер, представен в Министерския съвет от министъра на отбраната Николай Ненчев.
Сумите, необходими за членски внос към НАТО и задграничните мисии на ВС, да се поемат от централния бюджет, без да се намалява с тези необходими разходи бюджетът на МО, предлагат народните представители от комисията по отбрана.

Най-ново

Единична публикация

Избрани