Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДПС поиска оставката на здравния министър

[post-views]

ДПС поиска оставката на министъра на здравеопазването Петър Москов заради спорното му изявление за циганите, които нападат екипите на спешна помощ.
От парламентарната трибуна депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев заяви, че Москов безразсъден, щом като е заявил, че ромите в гетата искат да живеят като скотове. Затова го призова да подаде оставка.
Кърджалиев добави, че министър Москов е нарушил с изявлението си Хипократовата клетва и Конвенцията за защита на правата на човека. Лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев защити здравния министър.
„Един министър каза истината, но с лоши и неподходящи думи. Той се извини два пъти. Цялата тази патетика не може да скрие истината, която знаят всички. Тя няма етнически характер, а има дълбок социалнополитически корен”, коментира Кънев.
Петър Москов заяви, че за него е чест ДПС да му иска оставката. Той още веднъж се извини за формата, но не и за смисъла на изявлението си.
„От началото на 214 година са регистрирани 227 нападения над екипи на спешна помощ – ¾ от тях са в цигански махали. Аз съм виновен за това, че го казвам, ако премълча проблемът ще спре ли да съществува?”, попита от трибуната здравният министър.
Москов добави, че в сериозна част от ромските гета държава няма не от вчера и допълни, че според споразумение с МВР полиция ще придружава екипите на бърза помощ в проблемни зони, включително и където живеят само етнически българи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани