Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Коалицията срещу ИД изпраща допълнително военни експерти в Ирак

[post-views]

Водената от САЩ коалиция срещу радикалното джихадиско движение „Ислямска държава” обяви, че ще изпрати допълнително 1500 военнослужещи в Ирак. Военните ще обучават и съветват местните сили за сигурност и кюрдските бойци в борбата им срещу ислямистите.
Американското командване отказа да посочи, кои страни ще предоставят подкрепленията. Те ще се присъединят към изпратените от администрацията на американския президент Барак Обама 3500 военнослужещи, които вече са в страната. Междувременно американският министър на отбраната
Чък Хейгъл направи изненадващото посещение в Ирак. Малко преди да пристигне там, от Кувейт той заяви, че иракските сили за сигурност бележат значими успехи срещу ИД.
По думите му кюрдските и иракски сили за сигурност са успели да отвоюват от терористите част от загубените си позиции.
Сред последните успехи на иракската армия е изтласкването на ИД от стратегическия град Байджи. Градът се намира на 250 км. от столицата Багдад, там се намира и най-голямата рафинерия за петрол в страната. Не по-малка по значимост победа за иракската армия е установяването на контрол на язовира край град Мосул.
Той е един от най-големите в Северен Ирак. Според американското командване във коалицията срещу „Ислямска държава” до момента са се включили повече от 40 страни.

Най-ново

Единична публикация

Избрани