Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ разсекретяват доклади на ЦРУ за разпитване на терористи

[post-views]

САЩ затегнаха мерките за сигурност около всичките си военни и дипломатически обекти по света. Превантивната мярка е отговор на предстоящото разсекретяване на докладите от противоречивите техники за разпит на предполагаеми терористи от ЦРУ, които някои неправителствени организации определят като мъчения. Американската администрация се опасява, че разкрития могат да дадат повод за размирици.
Прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест обяви пред медиите, че сигурността на служителите в чужбина е гарантирана, а президентът Обама твърдо подкрепя разсекретяването на документите.
Методите за разпитване от служителите на ЦРУ станаха обществено достояние, след изтичането на секретна информация в медиите преди няколко години.
Независимо от възраженията на държавния секретар на САЩ конгресът взе решение да ги разсекрети, въпреки че това може да хвърли негативна светлина върху водената от Вашингтон външната политика.
Програмата на ЦРУ за „предаването, задържането и разпитването на лица заподозрени в терористична дейност беше въведена от администрация на президента Джордж Буш след атентатите от 11 септември 2001 г.

Най-ново

Единична публикация

Избрани