Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Администрацията на Буш защити действията на ЦРУ

[post-views]

Бившият вицепрезидент на САЩ Дик Чейни осъди критичния доклад, изготвен от Комисията по разузнаване в Сената, за бруталните методи на ЦРУ при разпитване на лица, свързани с Ал Кайда. Според него докладът е пълен с глупости.
Чейни отхвърли твърденията, че президентът Джордж Буш не е бил запознат с програмата, което беше част от заключенията на комисията. Междувременно един от двамата психолози, които стоят зад противоречивата програма, даде първото си интервю.
Бившият служител от американските ВВС Джеймс Мичъл смята, че обществеността трябва да е по-загрижена за използването на безпилотни самолети, отколкото за разпитването на заподозрени терористи като Халид Шейх Мохамед.
Той се обърна призова американците да се замислят, защото сенаторите, които твърдят, че е лошо да се бият хора, но в същото време нямат нищо против да се избиват цели семейства на заподозрени терористи с ракети „Хелфайър”, са безчувствени. Той коментира също, че при подобни атаки умират невинни хора, а със смъртта им се губи и възможността да бъдат разпитани.
Скандалните разкрития в доклада предизвикаха разгорещен дебат в американското общество. Макар че настоящият директор на ЦРУ Джон Бренан призна, че агенцията е допуснала грешки, той категорично отрече неефективността на бруталните техники за разпит.
Бренан уточни, че в някои случаи това е бил единственият начин агентите да се сдобият с важна информация и допълни, че много често ЦРУ е натоварена да изпълнява трудни задачи от името на американското правителство.

Най-ново

Единична публикация

Избрани