Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Завърнаха се последните „афганистанци“

[post-views]

„През последните месеци вие бяхте лицето на България. Представихте се достойно, получих само положителни сигнали и благодарности“. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев по време на официалната церемония по разформироването на 27-ия контингент, участвал в операцията на НАТО в Афганистан, която се състоя на 16 декември в Казанлък. Отговор от името на военнослужещите произнесе националният командир на контингента полк. Никола Митев.
Министърът посрещна последнaта група от 149 военнослужещи още на 13 декември. На летище София бяха още началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, ВРИД командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев и командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден ген. Димитър Шивиков.
В състава на 27-ия контингент бяха включени 363 военнослужещи. По време на мисията те успешно изпълниха поставените им задачи, включително 33 421 ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, 3496 механизирани и пеши патрула, проверки на 12 956 моторни превозни средства и на 34 412 пешеходци, обучение, съветване и методическо подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия, оказване на медицинска помощ.
По-късно военният министър се срещна със семейството на майор Ивайло Иванов, един от военнослужещите от 27-ия контингент. Ненчев провери условията във военното общежитие в Казанлък, приютило 48 семейства на военнослужещи от гарнизона.

(БА)

фото Красимир Тодоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани