Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Масовото напускане в армията спря

[post-views]
На влизане в поделението министър Ненчев прие рапорта на генерал-майор Боцев.
На влизане в поделението министър Ненчев прие рапорта на генерал-майор Боцев.

Потокът от рапорти за напускане на армията вече е преустановен. Това стана ясно при посещението на министъра на отбраната Николай Ненчев във възстановяващия се в момента механизиран батальон във Враца.
С воински строй,

развят от студения вятър трикольор

националния химн и тържествен марш той беше посрещнат в казармения район, където дойдоха също началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, кметът на Враца инженер Николай Иванов.„Живи и здрави да са момчетата. Радвам се, че са тук. Ще поговорим за много и различни неща, свързани с ежедневието, с ремонтните дейности в поделението“, сподели министърът пред журналисти. По думите му пътната карта за възстановяването на формированието ще бъде спазена: „Надявам се. Вярвам. Затова съм тук“.
Досега са назначени около 160 души, каза пред журналисти командирът на батальона подполковник Георги Крайнов. Той идва във Враца от Съвместното командване на силите.
По думите му в момента тече конкурс по регистъра за свободните позиции. В началото на януари се очаква да има министерска заповед, с която да бъдат назначени цивилни граждани, завършили различни висши и средни училища.
Възстановяването на формированието върви съгласно разчетите, направени от Сухопътните войски, изтъкна подполковник Крайнов. С негова заповед са назначени работни групи.

Стъпка по стъпка

те изграждат наново батальона, който беше закрит през 2012 г. Решението за възобновяване на поделението беше взето през миналата година. В поделението правят разчети, че цялото възстановяване ще приключи до края на януари 2015 г.
Подполковник Крайнов е приел връщането на врачанското формирование към нов живот като своя лична кауза и професионално предизвикателство. Затова се е съгласил да приеме командирския пост.
tekst_vraca„За всеки военен това е чест. Йерархията го изисква. За да знаеш как тупти едно сърце, как работи един организъм, какъвто е армията, трябва да се минава през такива длъжности. Така ще можем утре, когато се изправим пред други предизвикателства, да знаем, че това е било така и така се прави“, обясни житейската си философия офицерът.
В района вече са получени

над 100 машини

До края на декември ще пристигне и останалата бойна техника. Това ще е най-добрият новогодишен подарък за всички, защото пълноценните действия с техниката, работите по нейното използване и поддържане ще може да се извършват вече в пълен обем.
Имаме тежка верижна техника, както и товарни автомобили на базата на ЗиЛ-131, поясни подполковник Крайнов. Батальонът ще разчита на добре познатите, но надеждни МТЛБ-та. В гаражите има и няколко леки автомобила.
Инфраструктурните ремонти на сгради и помещения също е планирано да завършат през януари догодина. Определени са учебните полета и местата, където да се води обучението.
Така от следващия месец ще е възможно врачанското поделение да започне да води

нормален войскови ежедневен живот

Батальонът ще бъде пряко подчинен на командира на Сухопътните войски.
Пътната карта за изграждане на формированието ще бъде изпълнена, заяви пред журналисти вицеадмирал Николов. Не можем да очакваме, че в сегашните условия ще отделим 17 млн. лв. за ново изграждане на казармата, но ще бъдат създадени условия воините да могат да си изпълняват функционалните задължения, допълни той.

Вицеадмирал Николов разговаря с кмета - инженер Иванов за конкретните области на взаимодействие между формированието и структурите на местната власт.
Вицеадмирал Николов разговаря с кмета – инженер Иванов за конкретните области на взаимодействие между формированието и структурите на местната власт.

Враца приема с отворено сърце възстановяването на поделението, не криеше радостта си кметът Иванов. Той е категоричен, че новото начало на поделението е изключително важно за целия регион от социална гледна точка.
„Голяма част от военнослужещите, които напуснаха града, се връщат. Това означава повече хора да могат да живеят във Враца и да учат децата си тук. С възстановяването се постига и справедливост. Загубата на поделението преди години беше прието много тежко от хората“, посочи кметът.
Той заяви, че местната власт

ще подкрепи изцяло военнослужещите

„Могат да разчитат на нас. Разбира се, трудно е, но ще направим всичко възможно за всеки един конкретен случай“, поясни Иванов.
Кметството вече съдейства и за подобряването на инфраструктурата на казармения район, в който е дислоциран батальонът. От своя страна формированието възвръща усещането за сигурност и спокойствие на врачани. Дано не се случва, но при тежки ситуации, особено свързани с бедствия, ще можем да разчитаме на подкрепата на батальона, сподели кметът.
В отговор на репортерски въпрос министър Ненчев посочи, че е получил подкрепата на депутати за увеличаване на средствата за отбрана в бюджета за 2015 г., който в момента е между първо и второ четене. По думите му ще се търсят възможности за актуализация на бюджета в рамките на следващата година. От друга правим всичко възможно средствата от част от имотите с отпаднала необходимост, които предстои да бъдат продадени,

да останат в бюджета на МО

заяви министърът. По думите му така може да се съберат недостигащите 66 млн. лв. в бюджета на МО.
„Ще се опитаме този въпрос да не повлияе върху личния състав. Поел съм личен ангажимент за това и неведнъж се опитвам да акцентирам върху управленската програма, в която много ясно и категорично се поема ангажимент да се запази съставът на Българската армия“, изтъкна министърът.
В отговор на журналистически въпрос той каза, че ще се види какви възможности и предложения има по отношение на придобиването на многоцелеви боен самолет. На въпрос за условията за пенсиониране на военнослужещите Ненчев каза, че МО прави всичко възможно да не се променят условията, да не се въвежда изискване за възраст и да се запази обезщетението от 20 заплати.
Има ангажименти от страна на финансовото министерство, на министерството на труда и МО, че тези заплати няма
да бъдат пипани, допълни вицеадмирал Николов. Той напомни, че по пенсионната реформа е имало среща между представители на Българската армия и вицепремиера, и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. В момента по въпроса работи и нарочна комисия. На въпрос дали заради дискутираните промени военните напускат масово строя, вицеадмирал Николов отсече: „Вече не!“.

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024