Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Рублата се срива, финансова паника в Москва

[post-views]

Пореден драматичен срив на рублата предизвика финансова паника в Москва през тази седмица. В понеделник руската валута загуби около 10 процента от стойността си спрямо долара. Във вторник сриването продължи, като дори бе премината психологическата граница от 100 рубли за едно евро, но в сряда – последва движение в обратната посока, след като Централната банка на Русия изсипа на пазара $2 млрд. От своя страна министерството на финансите в Москва заяви, че е готово да интервенира на валутния пазар със $7 млрд.
От началото на годината рублата е поевтиняла спрямо долара с почти 49%, като е в остра надпревара за печалната титла „най-обезценяваща се валута“ с украинската гривна, загубила 48% процента от стойността си. Един от отчаяните ходове за подкрепа на рублата бе предприет също от Централната банка, която повиши рязко основния лихвен процент от 10,5 на 17%.
Основна причина за обезценяването на рублата е продължаващият спад в цената на петрола – главният експортен продукт на Русия. През седмицата котировките на сорта „Брент“ слязоха под 60 долара за барел, след като през лятото бяха почти двойно по-високи.
На пресконференция в четвъртък президентът Владимир Путин изрази оптимизъм, че Русия ще излезе от финансово-икономическата криза и това ще се случи не по-късно от две години.
Върху курса на рублата се отразяват и западните санкции срещу Русия, въведени след анкесията на Крим и намесата на Москва в бунта на сепаратистите в Донбас. Обезценяването на националната валута вече влияе сериозно върху благосъстоянието на руснаците. Вносните стоки стават все по-трудно достъпни за тях, а броят на туристическите пътувания в чужбина намалява. Най-вероятно от руската криза ще бъде засегнат и българският туристически пазар, както и строителната индустрия, защото руснаците бяха основните купувачи на апартаменти в новопостроените комплекси по родното Черноморие.
На фона на финансовите затруднения Москва започна да коментира украинската криза с доста по-помирителен тон. В интервю за френски телевизионен канал външният министър Лавров каза, че Кремъл никога не е предлагал федерализация на Украйна и автономия за Донецка и Луганска област. „Това трябва да решат самите украинци“, допълни той. Доскоро руското ръководство призоваваше за федерализация на Украйна, а московските държавни медии наричаха властите в Киев с името „хунта“.

Боряна Радева

Най-ново

Единична публикация

Избрани