Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гласуват новия пенсионен модел, но ще го преработват до март

[post-views]

След дълги консултации с парламентарните групи, ГЕРБ не оттегли проекта за промяна в пенсионния модел, според който натрупаните пари в частните фондове ще могат да се прехвърлят в НОИ.
Първоначално се появи информация, че текстът ще бъде оттеглен и ще се дебатира заедно с всички останали параметри на пенсионната реформа, която трябва да е изготвена до 31 март.
Решението на ГЕРБ е след гласуването в петък спорният текст да се преработи и да се включи в пенсионната реформа.
Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин настоя първо да изчистят всички детайли по реформата и тогава да се правят промени.
Президентът Росен Плевнелиев се обяви срещу действията на ГЕРБ и призова гласуването да се отложи до окончателното решение за пенсиите. Според президента промените разрушават пенсионно-осигурителния модел, не гарантират правото на избор на гражданите и са в разрез с коалиционното споразумение.
Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че между 1 януари и 31 март догодина, в рамките на дебата за цялостен пенсионен модел,
може да се приеме възможността за втори избор, т.е. ако осигуряващ се е избрал да прехвърли партидата си от универсален пенсионен фонд към Националния осигурителен институт, впоследствие да може да прехвърли отново вноските от НОИ към универсален фонд.
„Най-важното в случая е правото на избор, няма национализация. Ще дадем още по-голяма свобода, защото все пак упрекът към нас, че еднократното решение без право на промяна не е справедливо, е основателен”, заяви пред медиите той.
Междувременно пред парламента група протестиращи скандираха срещу промените в пенсионния модел.

Най-ново

Единична публикация

Избрани