Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Окончателно одобриха бюджета на здравната каса

[post-views]

Народното събрание прие бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2015 г., в който са заложени средства в размер на 3,075 млрд. лв. Размерът на задължителната здравноосигурителна вноска за 2015 г. остава 8 на сто.
Депутатите решиха преизпълнението на приходите от здравноосигурителни вноски да може да се използва като източник за допълнителни здравноосигурителни плащания над утвърдените разходи и предоставени трансфери за касата. Този текст предизвика спор между управляващи и опозиция.
От ДПС поискаха трансферът от централния бюджет за покриване на недостига на средства в касата да е 98 млн. лв., а не както предложиха последни управляващите – 18 млн. лв.
Припомняме, че разликата от 80 млн. беше първоначално заложена от ГЕРБ в бюджета, който трябваше да достигне 3,155 млрд. лева, но впоследствие средствата бяха редуцирани.
Хасан Адемов от ДПС разкритикува управляващите, че приемат разход от 190 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за извънболнична помощ, а не приемат предложението на ДПС, което било направено с цел да не се стига до скъпоструващите услуги на болниците.
Министърът на здравеопазването Петър Москов контрира с аргумента, че за пръв път има гарантирани средства от бюджета на НЗОК за допълнително финансиране на доболничната помощ. Това не се е случвало до момента при планирането на бюджета на здравната каса.
Москов извади и скандални документи, иззети по думите му от областни болници, с които са отчитани разходи пред НЗОК. За трима пациенти се обяснява, че са приети с апендисит, но са лекувани по клинична пътека перитонит. В документите на болниците пациентите били изписани с псевдоними, например Индиана Джоунс. Москов обеща, че порочната практика да се източва касата, ще спре.
Той благодари на народните представители и добави, че проектът за здравна карта в момента се преработва и ще бъде разгледан от парламента през март.

Най-ново

Единична публикация

Избрани