Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Примирието в Източна Украйна отново застрашено

[post-views]

През последните 24 часа проруските сепаратисти в Източна Украйна са убили петима украински войници, съобщи военното командване на страната. Седем други са ранени.
Това е първата голяма загуба за украинската армия в района Донецк. Тя се случва въпреки обявеното в началото на декември примирие.
В съобщението на украинската армия се посочва, че всичките инциденти са свързани с леко стрелково оръжие, а не с танкове или артилерия. Военното командване заяви, че не може да се говори за ескалиране на напрежението.
В същото време говорителят на Съвета по национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко съобщи, че бунтовниците струпват хора и тежка военна техника в района на градовете Донецк и Мариупол.
Той допълни, че раздвижването е част от опитите на руските офицери, които подпомагат сепаратистите, да създадат единна командна структура, която да обедини всички антиправителствени бунтовнически групировки.
Последните събития могат да хвърлят сянка на предстоящата среща на контактната работна група за постигането на дълготраен мир в региона, която ще се срещне през уикенда в Минск. В нея влизат представители на украинското правителство, бунтовниците, ЕС и Русия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани