Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната поздрави военнослужещите ни зад граница за празниците

[post-views]

Весели празници, здраве и успешно завръщане в родината. Тези пожелания получиха нашите военнослужещи участващи в мисии зад граница от министъра на отбраната Николай Ненчев и от заместник-началника на отбраната генерал-майор Константин Попов.
В навечерието на Коледа и Нова година командирите на българските контингенти се включиха във видеоконферентна връзка и запознаха министъра с обстановката в районите, където действат.
Националният командир полковник Георги Маргитин докладва, че обстановката в Афганистан е напрегната и динамична, а усилията на страната са насочени към съставяне на коалиционно правителство.
Подполковник Милен Минков докладва, че в Косово в зависимост от отделните райони опасността е ниска до средна, заплахите идват от организираната престъпност и неразрешените етнически противоречия. Моралното състояние на контингента е добро и няма инциденти.
Националният командир на контингента в Мали подполковник Кирил Ленгарски докладва, че борбата с разпространението на опасния вирус ебола остава предизвикателство за военните медици. До момента в Мали има потвърдени 8 случая на заразени.
Подполковник Тодор Хитрев, който ръководи българските военни, участващи в мисията на ЕС „Алтея“, съобщи, че в Босна и Херцеговина рисковете са ниски, а основните заплахи за сигурността идват от организираната престъпност и икономическото положение в региона.
Началникът на контингента, участващ в натовската операция „Active fence“ в Турция, Владислав Каменов заяви, че високата степен на заплаха там продължава да е в сила. Като основни предизвикателства той посочи конфликта в Сирия и заплахата от терористични атаки на „Ислямска държава”.
Временно изпълняващият длъжността командващ на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев съобщи, че в момента зад граница има 152 военнослужещи участващи в мисии на НАТО и Европейския съюз.

Най-ново

Единична публикация

Избрани