Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гърция отива на предсрочни избори

[post-views]

Гърция отива на предсрочни парламентарни избори, след като парламентът не успя и на третия тур да избере президент. На кандидата на управляващата коалиция и бивш еврокомисар Ставрос Димас му трябваха 180 гласа, но събра едва 168.
Вотът е тежък удар за политиката на премиера Андонис Самарас, който подкрепя бюджетните съкращения. Болезнените мерки са част от условията на международните кредитори на страната Европейския съюз и Международния валутен фонд за отпускането на финансова помощ на Атина.
Преди да бъде разпуснат, парламентът трябва да насрочи дата за предсрочния вот. Гръцкият министър-председател заяви, че най-ранната възможна дата е 25 януари.
Според социологическите проучвания крайнолявата партия СИРИЗА, която е против рестриктивната бюджетна политика и иска да предговори условията за отпускането на финансова помощ, ще излезе победител от надпреварата.
Международните медии коментират, че новата политическа несигурност в Гърция има опасност повторно да вкара страната в тежка икономическа криза.

Най-ново

Единична публикация

Избрани