Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Започна новата мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”

[post-views]

НАТО официално прекрати военните си действия в Афганистан, които бяха част от продължилата 13 години мисия „ИСАФ”. Церемонията по свалянето на бойния флаг се проведе в Кабул. На негово място беше издигнат флагът на новата мисия на НАТО в страната „Решителна подкрепа”. С нея Алиансът ще продължи да подпомага и обучава афганистанските сили за сигурност. Церемонията се проведе при изключително засилени мерки за сигурност, заради опасност от бунтовнически нападения.
Командващият силите на НАТО в Афганистан Джон Кембъл заяви, че ИСАФ е белязана от значими постижения, но и от огромни саможертви, с които е започнало повторното изграждане на разкъсваната от конфликти страна.
Близо 12 хиляди чуждестранни военнослужещи ще участват в новата тренировъчна мисия „Решителна подкрепа”. България ще се включи с около сто военни.
Съветникът по сигурност на афганистанския президент Ашраф Гани Мохамад Аниф Атмар коментира, че сътрудничеството с натовските военни е от голямо значение за Афганистан, най-вече за изграждането в дългосрочен план на стабилни и боеспособни въоръжени сили.
Независимо че през последните няколко години Алиансът успя да отслаби позициите на талибаните, бунтовническите нападания продължават да са всекидневие.
А аргументацията на талибаните е, че НАТО и САЩ са претърпели провал и затова се изтеглят от страната.
С 4600 убити афганистански войници 2014 г. ще остане в историята като най-смъртоносната от свалянето на режима на талибаните през 2001 г.

Най-ново

Единична публикация

Избрани