Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За единадесети път почетохме паметта на загиналите в Ирак

[post-views]

Панихида за българските бойци, загинали преди 11 години в Кербала, бе отслужена тази година в Плевен.
На 27 декември 2003 г. в Кербала с камион-бомба е атакувана първата база на български войски в Ирак – база „Индия“. Вследствие на атаката загиват петима български военнослужещи, а 27 са ранени, като базата е сериозно повредена. След инцидента българският контингент изоставя тази база и се премества във база „Кило”. По-късно контингентът бива преместен от Кербала в Дивания, откъдето се завръща в България през декември 2005 г.
С воински ритуали бе почетена паметта на майор Георги Качорин, офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Свилен Киров и старши лейтенант Николай Саръев. Присъстваха командири на военни формирования и военнослужещи, както и министърът на отбраната Николай Ненчев.
Колеги от 68-ма бригада „Специални сили“, начело с нейния командир Михаил Попов, почетоха русенеца офицерски кандидат Антон Петров, също загинал преди 11 години при атентата в Кербала.
След помена военният министър коментира актуални теми за армията.
ВВС най-вероятно ще се сдобият с два самолета за обучение на млади летци, които ще бъдат доставени в училището в Долна Митрополия. Става дума за малки двуместни машини за инструктор и обучаващ се, които не са скъпи.
В момента курсантите тренират на реактивни чешки учебно-бойни самолети Л-39, от които летят пет.
А също така и на швейцарски витлови самолети „Пилатус“, от които във въздуха са два.
„Модернизацията и привеждането към стандартите на НАТО са нещо, без което не можем. Реформите са задължителни за армията. Те ще бъдат тежки, а приоритетите за съжаление са много“, каза още министър Ненчев.

Най-ново

Единична публикация

Избрани