Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Оставка заради загиналия полицай на границата с Турция

[post-views]

Директорът на Главна дирекция „ Гранична полиция” Захарин Пенов е подал оставка заради инцидента на българо-турската граница, при който загина полицай Асен Асенов. Това съобщи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков след среща с представители на синдикалните организации в МВР. Според Вучков работата на полицаите на българо-турската граница е сравнима с военна операция и МВР не може да се справи самостоятелно. Той смята, че и Министерството на отбраната трябва да се включи в овладяването на миграционния натиск.
Вучков коментира още, че премахването на живата охрана в най-опасните и трудно достъпни участъци на границата е започнало, за да не се застрашава животът на граничните полицаи.
„Действията ни не означават, че отменяме цялата операция по защита на границата с Турция, защото в противен случай ни заплашва имигрантска вълна. За мен не е логично, армията, която притежава много добра техника, да не ни оказва съдействие, това трябва да се промени”, добави той.
МВР е предложило на Министерския съвет нов план за овладяване на миграционния натиск.
Той включва назначаване на 700 служители на Гранична полиция и изграждане на преградно съоръжение от 131 км. Предвидено е изграждане 110 км. нови пътища.
Междувременно правителството освободи Николай Чирпанлиев като председател на Държавната агенция за бежанците и определи сегашния му заместник Васил Върбанов за временно изпълняващ длъжността до определянето на титуляр.

Най-ново

Единична публикация

Избрани