Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военнослужещи от Враца спасиха бедстващи в преспите

[post-views]

Военнослужещи от възстановеното поделение във Враца тази нощ извлякоха девет автомобила с хора, закъсали в снежните преспи. Миналата нощ девет военнослужещи, с два специализирани автомобила, оказаха помощ на коли, закъсали в снежните преспи по пътя Враца-Оряхово в района на селата Борован и Алтимир. Действията им бяха ръководени от командира на формированието подполковник Георги Крайнов.
За съжаление виелиците, поледиците и студът взеха три жертви. Едната жертва е мъж, починал на път за болницата в Лом, вторият е загинал в колона автомобили, която се е намирала в село Алтимир, а третият е намерен мъртъв в дома си в село Бъркачево, затиснат от снега.
Зимата настъпи с минусови температури и тежка пътна обстановка.
В Северозападна България много от третокласните пътища останаха затворени през цялата нощ. До късно през нощта имаше блокирани коли в преспите по пътя между Лом и Монтана. Сред закъсалите в снега имаше и деца.
От агенция „Пътна инфраструктура” призоваха хората да се въздържат от пътувания, освен ако не е особено наложително, а когато тръгнат на път, да са с подготвени и добре оборудвани автомобили.
За последния ден на 2014 г. е обявен жълт код за ниски температури и силен вятър за 24 области в страната.
Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология.
Минималните температури сутринта ще са между -14 и -9 градуса, а максималните – между -10 и -5 градуса. За областите Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали е в сила жълт код за силен вятър, там поривите на северния вятър ще са със скорост 15-20 м./сек. и пулсации до 24 м./сек.
Ще има условия за образуване на преспи и навявания. Студеният атмосферен фронт ще се задържи и през първата седмица на 2015 г.
Поради очакваните опасно ниски температури, ако смятате да посрещнете новата година навън по площадите, бъдете особено внимателни, облечете се дебело и намерете най-добрият начин за подгряване на настроението.

Най-ново

Единична публикация

Избрани