Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Година с десетки учения изпраща флотът

[post-views]

Година, изпълнена с десетки учения, плавания и участия в различни операции и учения на НАТО, изпраща флотът. Това става ясно от празничното приветствие на командира на Военноморските сили контраадмирал Димитър Денев до личния състав на военния флот и моряците от запаса и резерва.
korab_vertoletПрез изминалата година ВМС проведоха: учението на Военноморска база (ВМБ) – ВМС и националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2014“, 41 тактически учения на единичния кораб, 4 дивизионни тактически учения, 3 учения от типа PASSEX, се казва в посланието.
В учението на ВМБ – ВМС участваха командването и щабът на базата, командването на пунктовете за базиране в Бургас и Варна, щабове на корабните и бреговите дивизиони, 14 кораби и 7 катери и личен състав на брегови формирования. По време на „Бриз 2014“ на море бяха над 15 бойни и спомагателни кораби и катери. Участваха още 2 вертолета и над 1000 души личен състав. Сертифициран бе Щабът на ВМС за планиране и провеждане на самостоятелна морска операция по критериите на Въоръжените сили на България и НАТО.
Фрегата „Верни“ участва за втори път в операцията на НАТО ACTIVE ENDEVOUR в Средиземно море. Базов миночистач „Прибой“ се включи във Втората постоянна противоминна корабна група на НАТО, което бе първото участие на кораб от българските ВМС в постоянните военноморски групи на Алианса.
Военноморските сили активно оказваха помощ на населението при наводненията около устието на река Велека през януари, във варненския квартал „Аспарухово“ и курорта „Албена“ през юни. През годината в 19 случая бяха разузнати и унищожени невзривени боеприпаси. Бяха унищожени 12 ръчни гранати и артилерийски снаряди, една авиобомба, 6 морски мини и 5 предмета, наподобяващи невзривени боеприпаси.
С нивото си на професионализация и бойна подготовка, с високата оценка, която получи на проведените учения, ВМС посрещат достойно новата 2015 г., посочва контраадмирал Денев и пожелава на хората от ВМС и радетелите на морската идея много здраве, благополучие, достойна и успешна професионална реализация.

(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани