Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Меркел: Гърция може да излезе от еврозоната

[post-views]

Германският канцлер Ангела Меркел е готова да остави Гърция да излезе от еврозоната, каза самата тя за немското издание на „Шпигел”. Това според нея може да стане, ако гръцката радикална партия „Сириза” спечели предсрочните парламентарни избори и постави под въпрос политиката на бюджетни икономии. Според Меркел еврозоната ще се справи и без Гърция.
Официално правителството на Германия все пак обяви, че иска южната ни съседка да остане .
Първата реакцията след статията дойде от държавния секретар на Германия по европейските въпроси Михаел Рот. „Гърция е член на еврозоната и трябва да остане такава. Трябва да избягваме изявления, които могат да предизвикват нежелани политически и икономически последствия”, заяви той в „Туитър”.
Предсрочните избори в Гърция са на 25 януари, а крайнолявата партия „Сириза” води в социологическите прогнози. Официално Атина веднага реагира като обвини Меркел, че се намесва в политиката на страната.
Позицията на германския канцлер беше подкрепена от вицеканцлера и министър на икономиката на Германия Зигмар Габриел. Той заяви, че Берлин очаква новото гръцко правителство след изборите да спазва обещанията на страната в областта на икономиката.
По думите му еврозоната е много по-стабилна от 2012 година. „Не можем да бъдем изнудвани”, поясни той.

Най-ново

Единична публикация

Избрани