Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Няма законово основание армията да пази границата

[post-views]

„Нямам кой знае колко основание от законова гледна точка да предложа на МВР участието на български военнослужещи в охраната на българо-турската граница”.
Това е казал министърът на отбраната Николай Ненчев. Военният министър потвърди за пореден път, че МО има готовност да участва с логистична подкрепа във всяко отношение.
На въпрос в какво ще се изразява помощта и дали патрулите ще се возят до границата с бронирани машини министър Ненчев посочи, че министерството би могло да участва с такава техника и има готовност за това.
Въпросите относно охраната на границата ни с Турция дойдоха след като Вицепремиерът Меглена Кунева свика спешна среща с министрите на вътрешните работи, на отбраната и на регионалното развитие за увеличаване на капацитета на страната ни относно бежанския поток.
Срещата беше реакция на намерението на Германия, Австрия и Унгария да върнат у нас 7500 бежанци.Те са били регистрирани или са получили статут у нас, но са избягали на Запад. Масовото им връщане поражда риск от бежанска криза.
Министър Ненчев смята, че нефункциониращите казарми в райони като Елхово и Крумовград биха могли да бъдат използвани като бежански центрове, когато е необходимо. Сградите в тези райони обаче не са в добро състояние и се нуждаят от сериозни ремонти.
Военният министър даде отрицателен отговор на въпроса дали армията ще строи останалите километри от защитното съоръжение по границата с Турция.
Според него има две опции – първата е МВР и Министерството на регионалното развитие и благоустройство да се заемат с това, а втората е тази тежест да се поеме от областните управители. В момента миграционният натиск по границата с Турция е от около 150 човека на ден.

Най-ново

Единична публикация

Избрани