Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българин, който живее в САЩ извади кръста в София

[post-views]

Въпреки минусовите температури в столицата ритуалът на Йордановден за ваденето на кръста от водата предизвиква дръзките и вярващите. Сред тези дошли край езерото в Дружба открихме колега от ВТК, който за пореден път изпита смелостта си и кали волята си. Христо Таушанов сподели, че от 2003 г. е пропуснал ритуала само два пъти.
Христо разказа, че всеки който скочи в ледената вода вади своя си кръст. Още по-важно според него е да се съхрани традицията и тя да продължи да живее.
Той разказа, че някаква вътрешни сила го мотивира да скача и опитите на семейството му да го откаже от желанието му са неуспешни.
Факт е, че след повече от 10 години потапяне в ледената вода Христо не се е разболявал нито веднъж.
На днешния мразовит Йорданов ден за скок в езерото на квартал „Дружба” са се записали 45 смелчаци, които ще опитат да хванат кръста. За тяхната сигурност бяха осигурени трима водолази.
Преди хвърлянето му викарият на Софийската митрополия Григорий отслужи Богоявленски водосвет, след това запрати кръста към средата на огромната дупка направена в заледеното езеро Температурата на водата беше 4 градуса, а дебелината на леда 20 см.
Късметлията, който извади кръста тази година е 30-годишният Денис Белов, който е бил плувец.
Той живее в Съединените щати, където е физиотерапевт и играе волейбол. Тук е за празниците и за него също е важно запазването на тази традиция. Той си обяснява факта, че няма разболели се след ледената баня с това, че кръвта се връща към органите и ги пречиства.

Най-ново

Единична публикация

Избрани