Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът е против участието на военнослужещи в опазването на границата с Турция

[post-views]

Участието на армията в опазването на границата с Турция може да се превърне в сериозен външнополитически проблем за България. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев след традиционното си участие в ритуала за освещаване на бойните знамена и
знамената-светини на Българската армия на Богоявление.
Очаква ни дипломатически скандал – наши военнослужещи застават по границата, а от турска страна няма разположени военни части. Не е логично България да разполага и специална техника по обща граница със съюзническа държава.
Президентът се надява правителството да намери правилното решение, а то по думите му е на МВР да бъдат осигурени ресурси, за да се справи самостоятелно със ситуацията по границата.
Държавният глава очаква от управляващите да покажат отношение и към стратегическите документи като „Националната програма за развитие – България 2020“ и Споразумението за партньорството с Европейската комисия до 2020 г.
Плевнелиев ще инициира и дискусии по належащите проблеми на армията. Той смята, че трябва да се изработи и стратегия за връщане на млади специалисти от чужбина, които да работят в България.
Президентът изрази надежда, че през настоящата година политиците ще покажат, че служат на народа, а 2015 ще бъде година на реформи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани