Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бойко Борисов: Кабинетът никога не е обсъждал вариант армията да бъде изпратена на границата

[post-views]

„Ние, като държава член на Европейския съюз, кандидати за „Шенген“, изпълняваме стриктно своите ангажименти към бежанците. Въпросът е, че те трябва да преминават през официалните контролни пропускателни пунктове, за да можем да се погрижим за тях по най-добрия европейски приет от всички наши колеги в Брюксел начин”. Такъв e коментарът на министър-председателя Бойко Борисов според стенограмата от първото заседание на правителството за 2015 г.
Премиерът подчертава, че кабинетът никога не е обсъждал вариант армията да бъде изпратена на границата, а само различни начини за оказване на логистична подкрепа на служителите на МВР.
По нататък Борисов обяснява, че желанието е да се използват новите високопроходими камиони на армията и техните шофьори, които се справят с техниката дори в най-тежки атмосферни условия.
Според премиера е неправилно да се говори за ограда по границата. „Става въпрос за едно временно съоръжение, което да помогне не само да се ограничи достъпът на нелегални имигранти до България. Всяка година, според него, харчим по 10-15-20 милиона лева заради животните, които преминават през браздата и носят на наша територия болестта шап.
Предишното правителство е изградило за около 9 милиона лева 30 километра ограда приблизително, подчертава Борисов.
Според него преекспонираният конфликт около бежанците и охраната на българо-турската граница не е между двамата министри – на отбраната и на вътрешните работи. Напрежението е между тях и финансовия министър, а причината е липсата на пари.

Най-ново

Виж още

Избрани