Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Владислав Горанов: Българската банкова система и системата за гарантиране на влоговете работи

[post-views]

90% от гарантираните депозити на вложителите в КТБ са изплатени. Това стана ясно след кратка среща на финансовия министър Владислав Горанов с председателят на фонда Радослав Миленков и представители на банките.
Безпроблемното изплащане е в резултат на добрата организация създадена от Фонда за гарантиране на влоговете и деветте банки.
За 20 работни дни – от 4 декември Фондът за гарантиране на влоговете в банките е изплатил 90% от гарантираните влогове – 3,25 млрд. лв. До момента 91 200 вложители са се разпоредили с вложенията си в КТБ.
Само 2% от тях са изтеглили парите си в брой, защото според Радослав Миленков, председател на Фонда за гарантиране на депозитите, хората вярват на българската банкова система.
Неговото мнение беше подкрепено и от финансовия министър Владислав Горанов, който добави, че системата ще бъде приведена в съответствие с европейските стандарти в банковото дело.
По обща оценка операцията с влоговете е била успешна, защото парите са били осигурени предварително със собствени средства на фонда и със заем от правителството в размер на 2 млрд. лв. Най-много пари са били разпоредени в първия ден на изплащане на влоговете – 1 млрд. и 188 млн. лв., което представлява 31% от всички вложения.

Най-ново

Единична публикация

Избрани