Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подготвят план за охрана на границата заради бежанския натиск

[post-views]

До края на следващата седмица в Министерския съвет ще бъде представен план за действие за охрана на държавните ни граници и за справяне с бежанския натиск. Това съобщи в началото на настоящата седмица пресслужбата на МС. На работно съвещание вицепремиерът Меглена Кунева и министрите на вътрешните работи Веселин Вучков, на отбраната Николай Ненчев, на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на земеделието и храните Десислава Танева са решили на работното съвещание, което е второто след свиканата при премиера Бойко Борисов в последния работен ден на 2014 г., да бъдат съставени две междуведомствени работни групи – по правни и по логистични въпроси. Във вторник, на 6 януари т.г., са били обсъдени в подробности строежът на техническото съоръжение по държавната ни граница, така и помощта, която Министерството на отбраната може да окаже с техника и логистика по охрана на границата. На допълнителна среща вътрешното и земеделското министерство ще уточняват изграждането на 110 км чакълирани пътища в граничните зони, които попадат в горския фонд и могат да бъдат изградени от Министерството на земеделието и храните.
На срещата в понеделник, 5 януари, е бил обсъден и въпросът с евентуално връщане от други европейски страни на лица, получили или търсещи закрила, които са регистрирани в България, но са били засечени от властите в други държави в ЕС. В съобщението на пресслужбата се уточнява, че на влизане в България като първа страна в ЕС бежанците биват регистрирани от гранична полиция, а потърсилите закрила се въвеждат в европейската система за пръстови отпечатъци „Евродак. Според Дъблинския регламент, ако те бъдат заловени в други страни на ЕС, за тях се изпращат запитвания към първата страна на регистрация. През 2014 г. е имало общо 7851 запитвания от над 20 страни в ЕС за такива лица, като 6873 са били за връщането им. България е дала 3613 положителни отговора според Дъблинския регламент. В България през миналата година са били върнати 180 човека.
Министерството на отбраната ще представи списък от сгради, които могат да бъдат трансформирани в центрове за настаняване на чужденци.

(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани