Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отбелязваме 100-годишния юбилей на българското кино

[post-views]

Заместник-министърът на културата Боил Банов откри пресконференция посветена на 100-годишнината на българското кино с думи, изразяващи солидарност с хората, осъждащи терористичния атентат в Париж. Той определи посегателството върху свободата на словото като „гнусен акт”.
Баов представи и богатата програма, с която ще бъде отбелязан юбилеят. Множество кинопрожекции, изложби и валидиране на пощенска марка ще съпътстват събитията, посветени на празника.
Планира се и издаването на книги, свързани с историята на българското кино.
Директорът на Националния филмов център Георги Чолаков съобщи, че филмовите фестивали „Златна роза” и „Златен ритон” ще бъдат във фокуса на програмата.
Министерството на културата ще положи усилия и за международно отбелязване на годишнината – акцент да има и на българското участие в Берлинале и фестивала в Кан.
Продуцентът Галина Тонева и режисьорът Иван Георгиев-Гец обърнаха внимание и на друг проблем на българското филмово производство – пропастта между поколенията кинодейци, която е възникнала през 90-те години на 20-и век.
„Ще работим активно за това възрастните кинаджии и най-младите да се обединят и заздравят своите връзки, за да познават своите филми и творчески потенциал. Това ще бъде от полза за нашето кино”, заяви Георгиев.
Директорът на Обсерваторията по икономика на културата посочи значението на титлата „Творчески град на киното“, която беше връчена на кмета на София Йорданка Фандъкова от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Тази година столицата е избрана заедно с южнокорейския град Пусан. Диана Андреева коментира, че Южна Корея е един от най-стабилните пазари в областта на филмовата продукция в Азия, затова признанието за София и усилията й за популяризиране на киното е голямо.
Богата филмова програма с емблематични български заглавия ще бъде представена и в кино „Одеон“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани