Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европа обсъжда мерки срещу “чуждестранни бойци”

[post-views]

Поредицата от изслушвания в парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред по охраната на границата започна с изслушване на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков. Депутатите са питали за мерките по засилване на граничния контрол и за евентуални терористични рискове от миграционния поток, свидетелства председателят на комисията Атанас Атанасов.
Предстоят изслушвания на вицепремиера Меглена Кунева, на външния министър Даниел Митов и на шефовете на институции с ангажименти по охраната на границата. Не може да очакваме само МВР да има грижа, заяви Атанасов. И добави, че трябва да се търси финансиране и солидарност от ЕС за снабдяване с модерна техника на българско- турската граница.
„Оставили сме отворена опция да ползваме не само логистичен, но и човешки ресурс от страна на Българската армия, ако това се наложи“, заяви Вучков.
На заседание на Съвета по сигурност към МС той е докладвал, че рискове към България очевидно има, особено в контекста на случилото се в Париж. Информация от българските служби или от международните партньори за конкретно подготвян терористичен акт в България на този етап няма. Министърът е предоставил информация на депутатите за евентуалните връзки на един от атентаторите в Париж със задържано лице на българска територия. МВР предприема допълнителни мерки във връзка с терористичните заплахи.
Предстои назначаване на 500 служители в Гранична полиция. Предприет е 100-процентов граничен контрол на границата с Турция и в двете посоки, включително и на граждани на ЕС. Предстои промяна в НК по отношение на т. нар. чуждестранни бойци – въпрос, който се поставя в цялото европейско правно пространство.

Росица Цонева

Най-ново

Единична публикация

Избрани