Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради недостига на ресурси науката търси приоритети

[post-views]

Ключов е въпросът как ресурсите в условията на недостиг да бъдат разпределени именно по приоритетите за научни изследвания в интерес на сигурността и отбраната. Това каза заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова вчера при откриването на национален семинар във ВА „Г. Ст. Раковски“.
Форумът беше посветен на приоритетите за научни изследвания в сигурността и отбраната през 2015-2016 г. и възможностите за сътрудничество.
Заместник-министър Йосифова напомни, че на срещата в Уелс през септември е било отчетено, че немалко от страните членки имат проблем с достигането на критерия за 2 на сто от БВП за отбрана.
Ключов е въпросът при този недостиг на ресурси да бъдат определени приоритетите за научни изследвания в интерес на сигурността и отбраната, допълни тя. По думите й второ изискване от Уелс е да се заделят 15-20 на сто за ново въоръжение и техника, тоест – за инвестиции, а определен процент от тези ресурси да бъдат насочени към научна и развойна дейност. Една алтернатива за решаване на този проблем е обединяване на усилията на академичната общност, военнообразователната система и индустрията, изтъкна Йосифова.
Необходимостта от организирането на семинара е очевидна, предвид динамиката на средата за сигурност и необходимостта за бързи мерки за изграждане на адекватни отбранителни способности, заяви началникът на
ВА „Г. Ст. Раковски“ контраадмирал Митко Петев. Стогодишнината от откриването на първата учебна година във Военната академия ще бъде тържествено отбелязана днес.

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024